ویروس Human Papilloma
ویروس HPV چیست؟
ویروسهای Human Papilloma گروهی از ویروسهای شایع هستند که عامل زگیل در نواحی تناسلی و بوستی در مرداد و زنان و سرطانهای دهانه رحم و واژن در زنان می باشند. بیش از ۱۰۰ نوع این ویروس شناسایی شده است که حدود . نوع آن می توانند در نواحی تناسلی آلودگی و بیماری ایجاد کنند.
انواع تناسلی ویروس HPV عبارتند از:
الف) ويروسهای HP۷ عامل زگيل
ب) ویروسهای HPVعامل سرطان
همچنین این ویروسها را به ۲ گروه کم خطر و بر خطر طبقه بندی می کنند. گروه ویروسهای HPV غیر سرطانی یا کم خطر که شایع ترین آنها انواع ۶ و ۱۱ میباشند و گروه ویروسهای HPV سرطانزا یا پرخطر که شایع ترین آنها انواع ۱۶ و ۱۸ میباشند.
عفونت با ویروس HPV چقدر شایع است؟
آلودگی با ویروسهای تناسلی HPV شایع ترین عفونت ویروسی منتقله از تماس جنسی است خطر آلودگی به ویروس HPV حدودا٪۲۵-۱۵ با هر تماس جنسی است. بیشتر افرادی که مبتلا به ویروس HPV می شوند از آلودگی خود بی خبرند و هیچ نشانه ای از آلودگی ندارند.
ویروس HPV چگونه منتقل می شود؟
این ویروس از طریق تماس جنسی منتقل می شود، هر مرد یا زنی که رابطه جنسی دارد می تواند این ویروس را به دیگران هم منتقل کند. افراد می توانند آلوده به ویروس HPV باشند حتی اگر در گذشته از نظر جنسی فعال بوده اند.
سرایت این ویروس از طریق غیر جنسی همانند بوسیدن، تماسی دستها و استخر و … ثابت نشده است.
ویروس HPV بیشتر در مردان شایع است یا زنان؟
آلودگی در هر دو جنسی شایع است اما در مردان مشکلات جدی ایجاد نمی کند. اغلب مردان مبتلا به HP۷ هرکز نشانه های بیماری خاص و مشکلات ناشی از HPV را نشان نمی دهد. هیچ آزمایش تائید شده ای جهت HPV در مردان وجود ندارد.
علائم عفونت با ويروس HPV جيست ؟
الف) ویروس HPV بندرت علامت ایجاد میکند.
ب) زگیل های تناسلی (بیشتر زخم های ناشی از HPV قرمزی و خارش ندارند)
ج) خونریزی نامنظم، خونریزی به دنبال تماس جنسی و ترشحات غیرنرمال مداوم (این علامتها بخصوص ناشی از سرطان سرویکس می باشند).
سرطان دهانه رحم (سرویکس) چیست؟
سرطان دهانه رحم آنطور که معتقدند وراثتی نیست. این سرطان بعلت آلودگی با ویروس HPV ایجاد می شود. سرویکس قسمت پائینی رحم است که به واژن متصل میشود. سرطان سرویکس در صورتیکه زود تشخیص داده شود قابل پیشگیری و نیز قابل درمان است. سرطان سرویکس اغلب تا پیشرفت نکند علائمی نشان نمی دهد، لذا بسیار مهم است قبل از اینکه مشکلی ایجاد شود آزمایشی دوره ای انجام کردد.
چگونه ویروس HPV سرطان سرویکس ایجاد می کند؟
انواع پر خطر ویروس HPVمی تواند روی سلولهای سرویکس و اطراف سرویکس را آلوده کند و باعث غیر نرمال شدن سلول ها شود. اکر ویروس توسط سیستم ایمنی از بین برود، سلولهای سرویکس به وضع عادی و نرمال بر می گردد اما اگر ویروس در سلولها برای مدت طولانی باقی بماند در آن صورت سلولهای نرمال را میتواند به سلولهای سرطانی تبدیل کند. سلولهای غیر نرمال درآزمایش پاپ اسمیر تشخیص داده می شوند به این دلیل سرطان**میباشد.
عوامل خطر ابتلا به سرطان سرویکس چیست؟
الف) آلودگی به ویروس HPV
ب) عفونت باويروس HIV
ج) ضعف سیستم ایمنی
د) وجود سرطان درمان شده قبلی
ه) در معرض بودن دارو همانند DES ( diethyl still bestrol)
چگونه میتوان از ابتلا به ویروس HPV و اثرات آن جلوگیری کرد؟
الف) استفاده از واکسن HPV
ب) انجام دوره ای آزمایش HPV همراه با آزمایش باب اسمیر
ج) استفاده از کاندوم به هنگام تماس جنسی
د) داشتن يک شريک جنسی
آیا واکسن HPV در برابر انواع پر خطر ویروس HPV که منجر به سرطان سرویکس می شود ایجاد مقاومت می کند؟
واکسن تزریقی HPV فقط در برابر انواع پر خطر ۱۶ و ۱۸ ویروس HPV که منجر به سرطان سرویکس می شوند و انواع ۶ و ۱۱ که منجر به زگیل های تناسلی می شوند مقاومت ایجاد می کنند. واکسن افراد آلوده به ویروس HPV و آنهایی که بیماری سرطان سرویکس را دارند درمان نمی کند.
واکسن تمام موارد سرطان سرویکس را محافظت نمی کند، لذا زنانی که واکسینه می شوند باید به طور مرتب آزمایش پاپ اسمیر و آزمایش HPV را انجام دهند.
چه آزمایشی برای شناسایی ویروس HPV باید انجام شود؟
آزمایش (High Risk HPV DNA Test HRHPV) که به طور دوره ای انجام می شود .این آزمایش ازحساسیت بالاتری نسبت به آزمایش پاپ اسمیر برخوردار بوده و به همراه آزمایش پاپ اسمیر ۹۵ تا ۱۰۰٪ حساسیت درغربالگری سرطان سرویکس خواهد داشت.
چرا بین خانم های زیر ۳۰ سال و بالای ۳۰ سال اختلاف در انجام آزمایش وجود دارد؟
اگرچه اغلب خانم های جوانتر دچار عفونت با ویروس HPV میشوند اما در این گروه، عفونت معمولا فعال باقی نمی ماند که به علت قوی بودن سیستم ایمنی آنها میباشد لذا سرطان سرویکس در زنان جوان تر نسبتا نادر است.همانطور که زنان مسن تر می شوند، عفونت های HPV کمتر می شوند و آن دسته از عفونتهایی که ادامه می یابند.
مدت زمان طولانی در سلول به طور نهفته و غیر فعال باقی می مانند که بیشتر، انواع پرخطر عامل سرطان سرویکس میباشند. لذا به این دلیل توصیه میشود که زنان ۳۰ سال و بالاتر به طور روتین برای بررسی عفونت با انواع پر خطر ویروس HPV آزمایش شوند.
چه زمانهایی باید آزمایش HPV را انجام داد؟
اگر شما 30 ساله و بالاتر هستید به همراه آزمایش پاپ اسمیر هر ۳ سال باید آزمایش HPV را انجام دهید، اگر شما زیر 30 سال هستید، آزمایش HPV فقط زمانی انجام می شود که نتایج آزمایش پاپ اسمیر شما غیر نرمال است. این توصیه به این علت است که عفونت HPV در خانم های جوان بسیار شایعتر است اما تقریبا موقت بوده و یا بدن آن را از بین می برد.
آیا کسی که واکسن HPV را تزریق کرده باز هم نیازمند آزمایش HPV است؟
بله، باید آزمایش HPV در این گروه هم انجام شود زیرا واکسن فقط در برابر ۴ تیپ ویروس ۱۶ و ۱۸ داد مقاومت ایجاد میکند ولی در برابر تیپهای دیگر مقاومتی ندارد.
معنی و تفسیر نتایج آزمایش:
اگر بیمار بالای ۳۰ سال است:
نتيجه پاپ اسمير | نرمال | ASCUS | غیر نرمال |
عدم ابتلابه HPV | تکرار در ۲ آزمایش HPV و پاپ اسمیر هر 3 سال | تکرار ازمایش پاپ اسمير 12 ماه بعد | انجام کولپوسکوپی |
ابتلا به HPV | انجام آزمایشی جهت تعیین انواع پر خطر ویروس HPV که اگر مثبت بود باید ابتلا به HPV کولپوسکی انجام شود و اگر منفی بود تکرار هر در آزمایش HPV و پاپ اسمیر 12 ماه بعد، اگر هرکدام غیرنرمال بودند کولپوسکوپی ضروری است، | کولپوسکوپی | کولپوسکوپی |
اگر بیمار زیر ۳۰ سال است، طبق دستورالعمل فقط به آزمابش پاپ اسمیر نیاز دارد و بسته به جواب پاپ اسمیر حالات زیر متصور است:
الف) پاپ اسمیر نرمال ← تکرار آزمایش پاپ اسمیر سال بعد
ب) پاپ اسمیر غیر نرمال ← انجام کولپوسکپی
ج) پاپ اسمیر ASCUS= Inconclusive ← آزمایش HPV ضروریست تا مشخص شود که آیا انواع پر خطر ویروس وجود دارند که در صورت مثبت بودن باید کولپوسکپی انجام شود.
چرا آزمایش دوره ای HPV ضروری است ؟
زیرا ویروس HPV ممکن است بصورت نهفته در سلولهای ناحیه تناسلی به صورت غیر فعال باقی بماند و زمانیکه غیر فعال است نمی تواند عامل بیماری باشد اما این ویروس می تواند مجددا فعال گشته و باعث ایجاد بیماری گردد لذا آزمایش دوره ای آن توصیه می گردد.
چه کسی باید آزمایش HPV را انجام دهد؟
الف) زنان ۳۰ سال و بالاتر به همراه آزمایش پاپ اسمیر
ب) زنان بین ۲۰ و ۳۰ سال در صورتیکه نتیجه آزمایش پاپ اسمیر آنها نرمال نباشد ( تحت عنوان ASCUS یا InConclusive )، باید آزمایش HPV را انجام دهند.
ج) آزمایش HPV در سنین زیر ۲۰ سال توصیه نمی شود مگر در موارد خاص مانند داشتن شرکای جنسی.
آیا اگر خانمی رحم خود را طی عمل جراحی برداشته است نیازمند انجام آزمایش HPV است؟
اگر شما بدلیل دیگری بغیر از سرطان سرویکس جراحی نموده و رحم خود را برداشته اید نیازی به آزمایش پاپ اسمیر و HPV ندارید ولی اگر بدلیل سرطان سرویکس بوده است پزشکان معتقدند که باید آزمایش HPV و پاپ اسمیر ادامه یابد. این به این دلیل است که ویروس HPVعلاوه بر سرویکس، واژن و ولو را هم مبتلا می کند و باعث سرطان در آنها می شود.
آیا آزمایش HPV در مردان انجام می شود؟
هیچ آزمایش HPV مورد تائید سازمانهای بین المللی برای مردان وجود ندارد. HPVدر مردان باعث زگیل تناسلی و در موارد بسیار نادر سرطان ناحیه تناسلی می گردد. علاوه بر این گرفتن نمونه سلولی از مردان بسیار سخت است لذا ویروس به سختی در این گروه شناسایی می شود.
تخمدان پلی کیستیک یا PCO
تخمدان پلی کیستیک یا PCO شایعترین اختلال هورمونی در زنان در دوران باروری است و همچنین شایعترین علت نازایی هم می شود.PCOبه جای یک بیماری یک سندرم محسوب می شود زیرا مجموعه ای از علائم را دارد.
سندرم تخمدان پلی کیستیک یک عدم تعادل هورمونی استکه می تواند باعث سیکل ماهانه نامنظم، رشد مو های زائد و نا به جا، آکنه و نازایی شود. تخمدان پلی کیستیک بسیار شایع است و در آمریکا از هر ۱۰ نفر یک نفر به آن مبتلا می باشد. PCO می تواند در دوران نوجوانی شروع شود. این سندرم همچنین می تواند بیماری های دیگری برای فرد بیمار در آینده ایجاد کند.
در طی یک سیکل ماهانه نرمال، هورمون FSH که از غده هیپوفیز در مغز تولید می شود، بر روی تخمدان ها اثر کرده و باعث رشد تخمک به همراه کیسه اطراف آن (فولیکول) می شود. هنگامی که تخمک و فولیکول رشد کرد و بالغ شد آماده آزاد شدن به سمت رحم می شود.
LH هورمون دیگری است که از همان غده ترشح شده و باعث آزاد شدن تخمک از تخمدان می شود، (تخمک گذاری).استروژن و پروژسترون، هومون هایی هستند که از سلول های فولیکول ( کیسه اطراف تخمک ) تولید شده و باعث آماده شدن رحم برای بارداری می گردند.
استروژن قبل از تخمک گذاری و پروژسترون بعد از تخمک گذاری تولید می گردند.
اگر در این هنگام حاملگی روی ندهد، سطح هورمون های استروژن و پروژسترون کاهش یافته و باعث تخریب جدار داخلی رحم (آندومتر) می شود که به عنوان سیکل ماهانه یا قاعدگی Menstruation)) شناخته می شود.
PCO چیست:
اختلالی است که با تخمک گذاری تداخل می کند.هورمون هايى که در متابولیسم (سوخت و ساز) بدن و باروری نقش دارند، عامل ایجاد کننده PCO می باشد.
در مبتلایان به PCO همچنین سطوح بالایی از هورمون های مردانه (آندروژن ها) دیده می شود که منجر به رشد بیش از اندازه و نابجای مو (بطور معمول در صورت، سینه، شکم و …) می شود.
دراین بیماران هورمون انسولین در سطوح بالا وجود دارد. این هورمون مصرف قند خون (گلوکز) را در بدن کنترل می کند. زنان مبتلا به PCO مقاوم به انسولین هستند و لذا مقادیر بالایی از انسولین لازم است تا بتواند قند خون را کنترل نماید، لذا این افراد مستعد ابتلاء به دیابت می باشند.
سطوح بالای انسولین همچنین می تواند بر روی تخمدان ها اثر کرده و باعث تولید بیش از اندازه هورمون های مردانه (آندروژنها) شود که اثرات آنها رشد بیش از اندازه مو و اختلال در قاعدگی می باشد.
علائم PCO :
در PCO علائم بتدریج شروع می شوند و می تواند با سایر حالاتی که مشابه اند، اشتباه گردد. نکته مهم این است که بیمار مبتلا به PCO مجموعه ای از علامت ها را دارد.
این علائم عبارتند از :
سیکل ماهانه نامنظم یا قطع کامل آن ، موهای زائد، آکنه ، چاقی، نازایی، لکه های تیره در پوست، افسردگی
تشخيص PCO :
تشخیص این سندرم (مجموعه ای از علائم ) زمانی انجام می شود که از ۳ عامل زیر، ۲ تای آنها موجود باشند: ۱. اختلال در قاعدگی ۲. تخمدان های پلی کیستیک ۳. سطوح بالای هورمون های مردانه (آندروژنها) یا علائم ناشی از افزایش آنها
چرا تشخیص PCO اهمیت دارد؟
الف) اختلالات باروری
سقط، نازایی، سرطان آندومتر، پره کلامپسمی
ب) اختلالات متابولیک
مقاومت انسولینی، دیابت تیپ ۲ ، سندرم متابولیک ، دیابت حاملگی، چاقی
ج) بیماریهای قلبی عروقی
فشار خون بالا، اترواسکلروز
تشخیص آزمایشگاهی PCO :
آزمایش هایی که جهت تشخیص PCO انجام می شوند شامل هورمون های باروری، متابولیسم، تخمدان ها و پارامترهای مربوط به بیماری قلبی، دیابت و چربی ها به شرح ذیل می باشند:
TG | Free Testosterone | FSH |
Cholestrol | DHEA-S | LH |
HDL | SHBG | PRL |
LDL | Androstenedione | BHCG |
CRP | 17 OH Progestrone | Cortisol |
Fibrinogen | FBS | TSH |
Homocystein | HbA1C | Estradiol |
Teststerone | GTT | AMH |
Fasting Insulin |
جهت پیشگیری از بیماری هایی که مبتلایان PCO را تهدید می کند هر ۶ ماه آزمایش هایDL ، HDL،CHOL ،TG, FBS و پاپ اسمیر، ضروری است.